V Gastroenterološki ambulanti opravljamo:

  1. specialistične gastroenterološke preglede in svetovanje (anamneza, klinični pregled, pregled dokumentacije).
  2. gastroskopija (ezofagogastroduodenoskopija) – z gastroskopom pregledamo požiralnik, želodec in dvanajstnik. Odvzamemo lahko vzorec sluznice za histološko preiskavo.
  3. kolonoskopija (koloileoskopija) – s koloskopom pregledamo celotno široko in del tankega črevesa. Odvzamemo lahko vzorec sluznice za histološko preiskavo. Odstranimo lahko manjše polipe, ki jih tudi pošljemo na histološko preiskavo.
  4. ultrazvok trebuha – z ultrazvokom pregledamo jetra, slinovko, vranico, ledvica, rodila ali prostato, trebušni del aorte (3.c) in ledvičnih arterij (3.d) ter druge žile v trebuhu.
  5. specialistične gastroenterološke preglede in svetovanje (anamneza, klinični pregled, pregled dokumentacije): pogovor s pacientom, pregled dokumentacije – predhodnih izvidov in svetovanje o nadaljnji diagnostiki ali zdravljenju.
  6. gastroskopije (ezofagogastroduodenoskopija) – z gastroskopom pregledamo požiralnik, želodec in dvanajstnik. Odvzamemo lahko vzorec sluznice za histološko preiskavo. Gastroskopija je preiskava požiralnika, želodca in dvanajstnika, pri kateri s tanko gibljivo cevko pregledamo naštete organe. Pacient leži na levem boku, zdravnik pa skozi usta uvede cevko gastroskopa. Cevka potuje po poti, po kateri sicer potuje hrana, zato je preiskava neboleča. Z globokim in mirnim dihanjem si pacient olajša težave, ki nastajajo zaradi žrelnega refleksa. Preiskava traja največ 1 minuto. Zdravnik lahko med preiskavo z majhnimi kleščicami odvzame košček tkiva z biopsijo, ki ga patolog pregleda pod mikroskopom in izdela histopatološki izvid. Biopsije pacient ne čuti in iz ranice praktično ne krvavi. Pacient mora priti na preiskavo tešč, saj bi hrana sicer motila pregled želodca.

NOVOST

  • nazalni endoskop je endoskop premera 4,9 mm in je namenjen preiskavi požiralnika, želodca in dvanajstnika skozi nosno votlino. Endoskop uvedemo skozi nos in tako ni v stiku z sluznico grla, kar sicer pri mnogih bolnikih predstavlja težavo ob močneje izraženem žrelnem refleksu. V kolikor nosna votlina ni prehodna, preiskavo opravimo skozi ustno votlino. Preiskava z nazalnim endoskopom je priporočljiva tudi v primeru zožitev na zgornjih prebavilih, kjer preiskava s standardnim endoskopom ni možžna.

Pred gastroskopijo je pacient zdravniku dolžan povedati, če jemlje zdravila, ki zmanjšujejo strjevanje krvi. Preiskava je hitra, neboleča in omogoča zanesljivo diagnostiko bolezni požiralnika, želodca in dvanajstnika.

  • kolonoskopija (koloileoskopije) – s koloskopom pregledamo celotno široko in del tankega črevesa. Odvzamemo lahko vzorec sluznice za histološko preiskavo. Odstranimo lahko manšje polipe, ki jih tudi poššljemo na histološko preiskavo. Koloskop je tanka gibljiva cevka, s pomočjo katere pregledamo široko črevo in del tankega črevesa. Zdravnik ga uvede skozi zadnjično odprtino, pacient pa med tem leži na levem boku. Med preiskavo v črevo vpihujemo zrak, zaradi česar pacient včasih občuti napetost. Preiskava je sicer neboleča, trajanje preiskave pa je odvisna od oblike posameznikovega črevesja. Je najzanesljivejša preiskava za odkrivanje bolezni črevesja, med njo pa lahko zdravnik odvzame koščke tkiva z biopsijo in ga pošlje na histološko preiskavo. Biopsije pacient ne čuti in iz ranice praktično ne krvavi.

Na preiskavo se pacient pripravi s čiščenjem. Navodila za pripravo prejmete ob prijavi na preiskavo. Pred kolonoskopijo je pacient zdravniku dolžan povedati, če jemlje zdravila, ki zmanjšujejo strjevanje krvi.

Endomed d.o.o., Ipavčeva ulica 15, 3000 Celje, Slovenija

Pokličite nas

Pokličite nas

+386 3 49 00 316

Pišite nam

Pišite nam

info@endomed.si