Ultrazvok trebuha

Z ultrazvokom pregledamo jetra, žolčnik, žolčna izvodila, slinavko, vranico, ledvica, rodila ali prostato, trebušni del aorte (3.c) in ledvični arterij (3.d) ter druge žile v trebuhu.

Ultrazvok srca

Indikacije za pregled srca z ultrazvokom so:

  • sum na okvaro zaklopk in redne kontrole pri že ugotovljeni okvari,
  • prirojene okvare srca (ASD, VSD…),
  • vnetje srčne mišice (miokarditis) ali srčne ovojnice (perikarditis),
  • okvara srčne mišice in zaklopk po infarktu,
  • motnje ritma (fibrilacija atrijev..),
  • bolezni pjuč in pljučna embolija,
  • bolezni aorte (anevrizma),
  • okvra srca pri povišanem krvnem tlaku, sladkorni bolezni in ledvičnih okvarah,
  • nepojasnjeno dušenje.

Potek preiskave:

 Pregled traja približno 15 minut. Leže na levem boku najprej izmerimo srčne votline(M mode), ocenimo zaklopke (mitralna, aortna, trikuspidalna in pulmonalna) s PW, CW in barvnim dopplerjem in z 2D ocenimo funkcijo ter regionalne motnje krčljivosti srčne mišice. Pregledamo tudi aorto. Preiskavo lahko posnamemo na CD, ki ga lahko tudi dobite ali pa vam izvid pošljemo po elektronski pošti.

Ultrazvok žil: arterije na vratu

S pregledom lahko ocenimo stopnjo zožitev na žilah in s tem motnjo v prekrvavitvi možganov. Indikacije: vrtoglavice, šumenje v ušesih, ponavljajoče se nezavesti, prehodne izgube vida in ohromelosti, stanje po možganski kapi in za oceno razširjenosti ateroskleroze (IMT). Potek preiskave: Z žilno ultrazvočno sondo pregledamo žile na desni in levi strani vratu. Pregled traja okrog 15 min. Preiskavo izvajamo tako, da preiskovanec leži na hrbtu.

Ultrazvok žil: arterije na nogah in rokah

S preiskavo ocenimo prekrvavitev udov in mesto oz. stopnjo zožitev. Indikacije: bolečine pri hoji in v mirovanju, občutek hladnih nog in mravlinčenja, razlika v višini tlakov. Ogrožena skupina bolnikov: diabetiki, hipertoniki, kadilci, bolniki, ki so že preboleli srčni infarkt ali možgansko kap, bolniki s povišanim holesterolom, bolniki z družinsko obremenitvijo s kapjo ali infarktom.

CW doppler: Z manšeto in CW ultrazvočmo sondo izmerimo tlake na treh mestih na levi in desni nogi in na nadlahti – perfuzijski tlaki. Z manšeto in CW ultrazvočmo sondo izmerimo tlake na obeh gležnjih in na nadlahi- indeks na gležnjih.

Barvni ultrazvok in PW doppler arterij na nogah. Z ultrazvočno sondo sledimo arterijam na obeh nogah in s tem lahko bolj natančno ocenimo mesto in stopnjo zožitve na žili.

Ultrazvok žil: aorte v trebuhu

S preiskavo ugotovimo eventualne razširitve (anevrizme) ali obloge (ateromatozo) na aorti, pregledamo celoten potek največje žile v terbuhu in ocenimo njeno velikost in obloge. Potek pregleda: za preiskavo mora biti preiskovanec tešč. Indikacije: utripajoča sprememba v trebuhu, bolečine v trebuhu. Ogrožena skupina bolnikov: diabetiki, hipertoniki, kadilci, bolniki, ki so že preboleli srčni infarkt ali možgansko kap, bolniki s povišanim holesterolom, bolniki z družinskoo obremenitvijo s kapjo ali infarktom.

Ultrazvok žil: ledvične arterije

S preiskavo ugotovimo eventualne zožitve na arterijah, ki skrbijo za prekrvavitev ledvic. Indikacija: težko vodljiva ali iztirjena arterijska hipertenzija. Potek pregleda: za preiskavo mora biti preiskovanec tešč.

Ultrazvok žil: vene na nogah

S preiskavo ugotovimo funkcijo globokih in povrhnjih ven ter perforatorjev, motnje v pretoku (insuficienca), tromboze in ocenimo sposobnost za operacijo varic ter predpišemo ustrezno stopnjo elastičnih nogavic in povojev. Indikacije in simptomi: otekline nog, bolečine v nogah, krči, krčne žile, razjede, stanje po preboleli trombozi.

Ultrazvok ščitnice

Z ultrazvokom ocenimo velikost (volumen) in strukturo ščitnice ter patološke spremembe (nodusi).

Endomed d.o.o., Ipavčeva ulica 15, 3000 Celje, Slovenija

Pokličite nas

Pokličite nas

+386 3 49 00 316

Pišite nam

Pišite nam

info@endomed.si